Interview UNESCO Master Class over Toekomstbestendig onderwijs in een duurzamere wereld – nu terug te zien

unescomasterclass

Vorige keer kondigde ik het vijfde gesprek dat Anouschka Laheij hield met UNESCO Chairs in het kader van de Masterclass over duurzame ontwikkeling aan. Dit keer mocht ik zelf opdraven om te praten over hoe moeilijk duurzaamheid ons wordt gemaakt en hoe makkelijk het wordt gemaakt om onduurzaam te zijn, maar ook over de aantrekkelijke onduidelijkheid van een schijnbaar vaag begrip als duurzame ontwikkeling en over hoe je onderwijs en leeromgevingen anders kunt inrichten zodat jongeren leren omgaan met complexiteit, onzekerheid en ambiguïteit. En niet alleen ‘leren omgaan met’ maar ook leren veranderen en leren de wereld te veranderen.

Het hele interview

In het gesprek van 1 uur komen een veelheid vragen aan bod zoals:  Wat voor type onderwijs, wat voor soort leerprocessen en leeromgevingen zijn nu bij uitstek geschikt om te breken met onduurzame waarden, routines, leefstijlen en systemen? Hoe kun je gedrag en mogelijkheden om duurzaam te handelen creëren die kunnen leiden tot een transitie naar een duurzamere wereld? Een wereld waarin alle Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) in samenhang een plek krijgen. Zie ook mijn eerder blog post hierover in het kader van het verschijnen van het Global Education Monitor Report 2016.

gem2916

1 thought on “Interview UNESCO Master Class over Toekomstbestendig onderwijs in een duurzamere wereld – nu terug te zien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s